Mateja Reba, rojena 29. 12.1962 v Ljubljani, sem otroštvo in večino življenja preživela v Kamniku, kjer sem tudi maturirala. Vpisala sem se na FSPN, zdaj FDV, in že med študijem pisala za različne časopise. Leta 1986 sem diplomirala iz novinarstva in se leto kasneje zaposlila kot novinarka, od 1992 sem ukvarjam samo z literaturo.

S pisanjem za otroke sem se pričela ukvarjati šele proti koncu študija. Prva knjiga, Zmajček Bim je izšla leta 1990. Sledila so številna dela: Pekarna Feliks, Jurček in Packarija, Grega in Jakob, Čira, čara, noč je tu, Kraljična Žužika, Jaz pa rišem, Balončkov Peter v prometu, Rišem, režem, zlagam, Zmajček Bim in Bimbi, Ta strašni dan v Strahovici, Rožiček – Žabji princ, Maruška, Strastna razmerja, Ajatutaja, Polževa hišica, Naša Miša, Maruškin svet: vse barve marvice, Maruškin svet: zlata ribica, Čubibi, Skokomavh, Vilinski sestrici,...

Kot urednica sem pod psevdonimom Špela Majer pripravila številne knjige: Domače igračke, Kratkočasnik, Biba leze, biba, Biba leze, biba, drugič, Kvinte kvante, Bibaugiba, En poljub na vsako stran… Uredila sem tudi knjigo Daj, daj, srček nazaj, najobsežnejšo zbirko najbolj priljubljenih slovenskih pesmi za otroke.

Za otroški in mladinski program Radia Slovenije sem napisala več kot sto pravljic. Pogosto sem nastopila tudi po šolah, vrtcih in knjižnicah na kulturnih prireditvah, še posebej ob zaključku tekmovanja za bralno značko.

Pišem tudi za odrasle - humoreske in kratke zgodbe.